Ivan Medenica sa gostima na akciji #PokloniBitef

Ivan Medenica sa gostima na akciji #PokloniBitef

Београд 19. септембар 2017- У у оквиру акције #ПоклониБитеф, а у сусрет 51. фестивалу, Maxi супермаркети и Битеф на Цветном тргу окупили су представнике амбасада, државних институција, града и компанија на  дружењу на ком су сви заинтересовани могли да подрже културу и културни развој младих куповином карта за најбоље студенте Београдског универзитета. Кроз ову акцију Maxi супермаркети и Битеф желели су да управо прва публика коју ће Битеф обрадовати и пре почетка самог фестивала буду студенти.

 Говорећи у име Битеф фестивала, уметнички директор Иван Меденица изразио је захвалност овогодишњем пријатељу фестивала Maxi супермаркетима за подршку и истакао да је финансијска подршка круцијална јер омогућава да Битеф ствара и пружа публици најбоље са светске театарске сцене у Београду. Истакао је да је ова сарадња више од тога - то је партнерство из ког се родила акција "Поклони Битеф". “Одлучили смо да позовемо и све остале који желе, да нам се придруже, да нађемо начин да уметност буде доступна онима који од ње могу највише да добију - младим људима. Зато данас, свако може откупити улазнице за Битеф и поклонити их најбољим студентима уметничких факултета. Заиста мислим да не постоји бољи начин од овог да покажете да вам је стало до младости”, истакао је Иван Меденица, уметнички директор Битефа и редовни професор Факултета драмских уметности, захваливши се пријатељима фестивала и партнерима из света политике, дипломатије, бизниса и колегама уметницима који су дали подршку.

Влада Алексић модерирао је догађај и прузио подрску ацкији #ПоклониБитеф

 Акција #ПоклониБитеф је ове године омогућила да 58 најбољих студената Београдског универзитета погледа извођења реномираних светских аутора и представа о којима прича цела Европа. Представе за које се у целом свету тражи карта више, као што су "Олимп", чувеног белгијског уметника Јан Фабра, "Библија" и "Царство небеско", које је режирао један од водећих европских аутора Јернеј Лоренци и многе друге, захваљујући овој акцији моћи ће да погледају и београдски студенти. Поред представника дипломатског кора, државних институција и компанија, куповини карата за студенте прикључиле су се и бројне истакнуте личности из културног и уметничког живота као што су Вања Ејдус, Милица Зарић, Срђан Шапер, Јелена и Миња Богавац, Предраг Васић и многи други.

БИТЕФ је један од симбола Београда и веома смо срећни што можемо да помогнемо подстицај и развој културних дешавања и модерног театра. Култура је база и огледало вредности сваког друштва, а као добар комшија, Maxi увек настоји да понуди подршку квалитетним културним садржајима, и да на тај начин културу учини доступну свима. Овом акцијом желели смо да омогућимо и нашим партнерима и другим пријатељима Битефа да и они постану део београдске историје, културног развоја и перспективе младих уметника”, изјавио је Квентин Роје, генерални директор компаније Делез Србија.

Студенти ће уживати у представама најбољих европских аутора, а то су им омогућиле амбасаде Холандије, Белгије, Шведске, Канаде, Индустрија грађевинског материјала "Тоза Марковић", Репресент Цоммуницатионс, Књаз Милош, вила Јелена, али и извршна директорка Битефа Јелена Кнежевић, као и уметнички директор Битефа Иван Меденица.