О ПРЕДСТАВИ

Quizoola! је изузетна представа заснована на импровизацији, у којој три извођача са размазаном кловновском шминком на лицу шест сати без прекида постављају једни другима   питања и одговарају на њих. Мрачна, урнебесно смешна, апсурдна и интимна, то је игра тренутка; истовремено је и комично, мада повремено и брутално саслушање које се убрзо отима контроли. Смештена унутар круга огољених електричних сијалица, Quizoola! уживо проблематизује питање шта је стварност а шта представа - шта питати и како одговорити. Quizoola! путем језика истражује људску потребу за знањем, извесношћу и дефинисањем. Некад кроз шапат, некад уз вику, учесници морају макар да покушају да дају одговор на лавину питања из поп културе, о личним тајнама, кроз тривија-квиз и уврнуто филозофско трагање. Публика је слободна да долази, одлази и враћа се кад год пожели током ове маратонске игре питања и одговора. Представа је настала 1996. године. 

О АУТОРИМА

ФОРСД ЕНТЕРТЕЈНМЕНТ је позоришна трупа основана 1984. године у Шефилду. Гостујући и приказујући своје иновативне и провокативне представе у Великој Британији, Европи, Северној Америци, Јапану, Аустралији и на другим местима, трупа више од тридесет година одржава јединствен вид колаборативне праксе. Предвођена је уметником и писцем Тимом Ечелсом, а чине је још и сценограф и извођач Ричард Лоудон, као и извођачи Робин Артур, Клер Маршал, Кети Нејден и Тери О’Конор. Током времена, ансамблу су свој допринос давали многи гостујући уметници и извођачи. Форсд Ентертејнмент истражује и често изврће конвенције жанра, наратива и самог позоришта, црпећи инспирацију не само из драме, већ и из плеса, перформанса, музичке културе и популарних форми попут кабареа и стендап комедије. Рад групе је разнолик и креће се од интимних извођења двоје глумаца, заснованих на тексту, до спектакуларних продукција са учешћем великог броја људи на сцени. Узбудљива, изазовна и забавна трупа која своју публику непрекидно излаже (пре)испитивањима, Форсд Ентертејнмент један је од кључних играча у развоју савременог позоришног језика, који је инспирисао многе генерације позоришних стваралаца Велике Британије, Европе и Северне Америке и утицао на њих.

ИЗВОДИ ИЗ КРИТИКА

Изузетна представа коју је скоро немогуће класификовати.

Ајриш тајмс

 

Медитација на тему наше опсесије квизовима и телевизијским играма... Задивљујуће снажно... Као да је цео репертоар питања у свету исцрпљен, тако да нико никада неће имати шта да пита.

Гардијан

 

Представа која мења правила игре.

Индипендент он Сандеј

 

Ако уметност постоји не да пружа одговоре већ да поставља питања, онда Qуизоола! указује на то која би се питања могла сматрати правим.

Франкфуртер Рундшау

 

Као да је живот квиз, а сви ми учесници.

Ди Велт

 

Повезане теме