O PREDSTAVI

Quizoola! je izuzetna predstava zasnovana na improvizaciji, u kojoj tri izvođača sa razmazanom klovnovskom šminkom na licu šest sati bez prekida postavljaju jedni drugima   pitanja i odgovaraju na njih. Mračna, urnebesno smešna, apsurdna i intimna, to je igra trenutka; istovremeno je i komično, mada povremeno i brutalno saslušanje koje se ubrzo otima kontroli. Smeštena unutar kruga ogoljenih električnih sijalica, Quizoola! uživo problematizuje pitanje šta je stvarnost a šta predstava - šta pitati i kako odgovoriti. Quizoola! putem jezika istražuje ljudsku potrebu za znanjem, izvesnošću i definisanjem. Nekad kroz šapat, nekad uz viku, učesnici moraju makar da pokušaju da daju odgovor na lavinu pitanja iz pop kulture, o ličnim tajnama, kroz trivija-kviz i uvrnuto filozofsko traganje. Publika je slobodna da dolazi, odlazi i vraća se kad god poželi tokom ove maratonske igre pitanja i odgovora. Predstava je nastala 1996. godine. 

O AUTORIMA

FORSD ENTERTEJNMENT je pozorišna trupa osnovana 1984. godine u Šefildu. Gostujući i prikazujući svoje inovativne i provokativne predstave u Velikoj Britaniji, Evropi, Severnoj Americi, Japanu, Australiji i na drugim mestima, trupa više od trideset godina održava jedinstven vid kolaborativne prakse. Predvođena je umetnikom i piscem Timom Ečelsom, a čine je još i scenograf i izvođač Ričard Loudon, kao i izvođači Robin Artur, Kler Maršal, Keti Nejden i Teri O’Konor. Tokom vremena, ansamblu su svoj doprinos davali mnogi gostujući umetnici i izvođači. Forsd Entertejnment istražuje i često izvrće konvencije žanra, narativa i samog pozorišta, crpeći inspiraciju ne samo iz drame, već i iz plesa, performansa, muzičke kulture i popularnih formi poput kabarea i stendap komedije. Rad grupe je raznolik i kreće se od intimnih izvođenja dvoje glumaca, zasnovanih na tekstu, do spektakularnih produkcija sa učešćem velikog broja ljudi na sceni. Uzbudljiva, izazovna i zabavna trupa koja svoju publiku neprekidno izlaže (pre)ispitivanjima, Forsd Entertejnment jedan je od ključnih igrača u razvoju savremenog pozorišnog jezika, koji je inspirisao mnoge generacije pozorišnih stvaralaca Velike Britanije, Evrope i Severne Amerike i uticao na njih.

IZVODI IZ KRITIKA

Izuzetna predstava koju je skoro nemoguće klasifikovati.

Ajriš tajms

 

Meditacija na temu naše opsesije kvizovima i televizijskim igrama... Zadivljujuće snažno... Kao da je ceo repertoar pitanja u svetu iscrpljen, tako da niko nikada neće imati šta da pita.

Gardijan

 

Predstava koja menja pravila igre.

Indipendent on Sandej

 

Ako umetnost postoji ne da pruža odgovore već da postavlja pitanja, onda Quizoola! ukazuje na to koja bi se pitanja mogla smatrati pravim.

Frankfurter Rundšau

 

Kao da je život kviz, a svi mi učesnici.

Di Velt

 

Povezane teme