О ПРЕДСТАВИ

У намери да напише репортажу о самоубиствима покривених младих жена, песник Ка се враћа у град Карс на истоку Анатолије, после дванаест година изгнанства у Немачкој. Снег који непрекидно пада три дана, у потпуности одсеца град од остатка света. На градским изборима очекује се победа исламистичког кандидата. У једном позоришту долази до свађе током извођења дидактичког комада из доба Ататурка, којим се прокламује скидање велова. Могу ли жене бити натеране на тај потез? Шта носи већу тежину: разумна одлука секуларне државе или право појединца да јавно исказује своја верска убеђења? Ситуација ескалира када припадници сумњиве војне организације заузму позорницу током представе и, под вођством глумца Сунаја Заима, претварају се да спасавају државу од исламиста. Песник Ка покушава да разоткрије политичку заверу, али бива уплетен у сукоб између турских и курдских националиста, између војске и исламских фундаменталиста. За редитеља Ерсана Мондтага, роман Снег Орхана Памука представља снажно и актуелно дело. Овим делом, написаним пре 11. септембра 2001, Памук је имао намеру да путем града Карса прикаже стање у читавој Турској. После напада на Светски трговински центар, Памук је схватио да су проблеми Турске проблеми света. Данас Памук апелује на Запад: „Молим вас да правите разлику између исламског света и политичког ислама! Молим вас да правите разлику између политичког ислама и радикалних фундаменталиста! Напади какав је онај који је извршен на редакцију листа Шарли ебдо покрећу емоције које бришу те разлике. А то је ужасно!“

О АУТОРИМА

ОРХАН ПАМУК рођен је у Истанбулу 1952. године. Књиге су му преведене на 63 језика, укључујући грузијски, српски, малајски, чешки, дански, јапански, каталонски, као и енглески, немачки и француски. Памук је 2005. добио Награду за мир која се сматра најпрестижнијом немачком наградом у култури. Исте године Снег је добио Le Prix Mėdicis ėtranger као најбољи инострани роман у Француској. И још једном те године Памук је почаствован наградом Richards Huck која се од 1978. додељује сваке три године личностима које „независно размишљају и храбро делају“. Те исте године, часопис Prospect убројао га је међу 100 најутицајнијих светских интелектуалаца. Септембра 2006. часопис Time одабрао је Памука као једног од 100 најутицајнијих личности на свету. Септембра 2006. за роман Снег добио је Ле Le Prix Mediterranėe etranger. Памук је почасни члан Америчке академије лепих уметности и књижевности и Кинеске академије друштвених наука; почасни је доктор Универзитета у Тилбургу. Једном годишње Памук држи предавања на Универзитету Колумбија. Године 2006. добио је Нобелову награду за књижевност и тако постао други најмлађи добитник у историји ове награде. Музеј невиности Орхана Памука добио је 2014. године награду европских музеја (ЕМYА), коју додељује Европски музејски форум. Исте године добио је Европску награду Хелена Ваз да Силва која „одаје признање за изузетан допринос комуникацијама о културној баштини и европским идеалима“. Године 2015. добио је две значајне награде у Турској: награду Фондације Aydin Dogan и Књижевну награду Erdal Őz за свој девети роман Чудноватост у мојим мислима. А 2016. Орхан Памук је за исти роман примио књижевну награду Јаснаја пољана (од Музеја и имања Лава Толстоја) у категорији иностране књижевности. Осим три године у Њујорку, Орхан Памук је цео живот провео на истим улицама и у истом кварту Истанбула, а и данас живи у згради у којој је одрастао. Памук пише романе четрдесет година и никада није радио ништа друго до писао.

 

ЕРСАН МОНДТАГ рођен је у Берлину 1987. године и бави се стваралаштвом у области позоришта, музике, перформанса и инсталација. Године 2011. уписао је Школу Ото-Фалкенберг у Минхену, да би две године касније прекинуо студије, а 2012. основао је KAPITÆL ZWEI KOLEKTIF, с којим је развио представе дугог трајања, експерименталне журке и интердисциплинарна позоришна дела. Током сезоне 2013/14. био је члан REGIEstudio у театру Шаушпил у Франкфурту и режирао 2. Симфонију (позвана на „радикаљунг“ фестивал у Минхену 2014), Замак, и Орфеј# (позване на „радикаљунг“ фестивал 2015). Године 2015, Ерсан Мондтаг ствара комад TYRRANIS, који је позван на фестивал „Teatertrefen“ у Берлину 2016. године. Часопис Teater hojte прогласио га је редитељем у успону 2016. године. Проглашен је и „сценографом и костимографом године“. Ерсан Мондтаг живи у Берлину. Ствара у хамбуршком Талијатеатру, у театру Шаушпил у Франкфурту, у Позоришту Максим Горки у Берлину, у Минхенер Камершпиле и другим позориштима. Представа Истребљење, коју је креирао у сарадњи са Олгом Бах, прва је његова режија у Швајцарској.

ИЗВОДИ ИЗ КРИТИКА

Снег је крајње експлозивна представа (…) Ерсан Мондтаг спретно трансформише тек неколико одломака из књиге, а чинећи то путем кореографије, приказује не само њихову лепоту него и снагу.

Hamburger abendblat

 

Кроз игру светла и сенки, Ерсан Мондтаг зналачки поставља причу на сцену, над којом она као да лебди уз музику Макса Андрежјевског, узету из разних културних кругова. У мирним тренуцима, кафкијанска атмосфера отуђености нарочито је лепо дочарана.

Di Velt

 

Као у некој суморној симфонији, развијају се наративни мотиви и теме. Представа младог редитеља Ерсана Мондтага поставља права питања и гради атмосферу латентне агресивности. Слике фанатизма и насиља: пред нама се ређа серија бруталних призора. Плес мртвих.

NDR.de

 

Ерсан Мондтаг приступа роману као каменолому, одакле одлама разне теме, а свој рад усредсређује на потрагу за одговорима на основна питања о настанку друштава (…) Мондтаг то претвара у снажне призоре.

SWR

 

Повезане теме