O PREDSTAVI

U nameri da napiše reportažu o samoubistvima pokrivenih mladih žena, pesnik Ka se vraća u grad Kars na istoku Anatolije, posle dvanaest godina izgnanstva u Nemačkoj. Sneg koji neprekidno pada tri dana, u potpunosti odseca grad od ostatka sveta. Na gradskim izborima očekuje se pobeda islamističkog kandidata. U jednom pozorištu dolazi do svađe tokom izvođenja didaktičkog komada iz doba Ataturka, kojim se proklamuje skidanje velova. Mogu li žene biti naterane na taj potez? Šta nosi veću težinu: razumna odluka sekularne države ili pravo pojedinca da javno iskazuje svoja verska ubeđenja? Situacija eskalira kada pripadnici sumnjive vojne organizacije zauzmu pozornicu tokom predstave i, pod vođstvom glumca Sunaja Zaima, pretvaraju se da spasavaju državu od islamista. Pesnik Ka pokušava da razotkrije političku zaveru, ali biva upleten u sukob između turskih i kurdskih nacionalista, između vojske i islamskih fundamentalista. Za reditelja Ersana Mondtaga, roman Sneg Orhana Pamuka predstavlja snažno i aktuelno delo. Ovim delom, napisanim pre 11. septembra 2001, Pamuk je imao nameru da putem grada Karsa prikaže stanje u čitavoj Turskoj. Posle napada na Svetski trgovinski centar, Pamuk je shvatio da su problemi Turske problemi sveta. Danas Pamuk apeluje na Zapad: „Molim vas da pravite razliku između islamskog sveta i političkog islama! Molim vas da pravite razliku između političkog islama i radikalnih fundamentalista! Napadi kakav je onaj koji je izvršen na redakciju lista Šarli ebdo pokreću emocije koje brišu te razlike. A to je užasno!“

O AUTORIMA

ORHAN PAMUK rođen je u Istanbulu 1952. godine. Knjige su mu prevedene na 63 jezika, uključujući gruzijski, srpski, malajski, češki, danski, japanski, katalonski, kao i engleski, nemački i francuski. Pamuk je 2005. dobio Nagradu za mir koja se smatra najprestižnijom nemačkom nagradom u kulturi. Iste godine Sneg je dobio Le Prix Mėdicis ėtranger kao najbolji inostrani roman u Francuskoj. I još jednom te godine Pamuk je počastvovan nagradom Richards Huck koja se od 1978. dodeljuje svake tri godine ličnostima koje „nezavisno razmišljaju i hrabro delaju“. Te iste godine, časopis Prospect ubrojao ga je među 100 najuticajnijih svetskih intelektualaca. Septembra 2006. časopis Time odabrao je Pamuka kao jednog od 100 najuticajnijih ličnosti na svetu. Septembra 2006. za roman Sneg dobio je Le Le Prix Mediterranėe etranger. Pamuk je počasni član Američke akademije lepih umetnosti i književnosti i Kineske akademije društvenih nauka; počasni je doktor Univerziteta u Tilburgu. Jednom godišnje Pamuk drži predavanja na Univerzitetu Kolumbija. Godine 2006. dobio je Nobelovu nagradu za književnost i tako postao drugi najmlađi dobitnik u istoriji ove nagrade. Muzej nevinosti Orhana Pamuka dobio je 2014. godine nagradu evropskih muzeja (EMYA), koju dodeljuje Evropski muzejski forum. Iste godine dobio je Evropsku nagradu Helena Vaz da Silva koja „odaje priznanje za izuzetan doprinos komunikacijama o kulturnoj baštini i evropskim idealima“. Godine 2015. dobio je dve značajne nagrade u Turskoj: nagradu Fondacije Aydin Dogan i Književnu nagradu Erdal Őz za svoj deveti roman Čudnovatost u mojim mislima. A 2016. Orhan Pamuk je za isti roman primio književnu nagradu Jasnaja poljana (od Muzeja i imanja Lava Tolstoja) u kategoriji inostrane književnosti. Osim tri godine u Njujorku, Orhan Pamuk je ceo život proveo na istim ulicama i u istom kvartu Istanbula, a i danas živi u zgradi u kojoj je odrastao. Pamuk piše romane četrdeset godina i nikada nije radio ništa drugo do pisao.

 

ERSAN MONDTAG rođen je u Berlinu 1987. godine i bavi se stvaralaštvom u oblasti pozorišta, muzike, performansa i instalacija. Godine 2011. upisao je Školu Oto-Falkenberg u Minhenu, da bi dve godine kasnije prekinuo studije, a 2012. osnovao je KAPITÆL ZWEI KOLEKTIF, s kojim je razvio predstave dugog trajanja, eksperimentalne žurke i interdisciplinarna pozorišna dela. Tokom sezone 2013/14. bio je član REGIEstudio u teatru Šaušpil u Frankfurtu i režirao 2. Simfoniju (pozvana na „radikaljung“ festival u Minhenu 2014), Zamak, i Orfej# (pozvane na „radikaljung“ festival 2015). Godine 2015, Ersan Mondtag stvara komad TYRRANIS, koji je pozvan na festival „Teatertrefen“ u Berlinu 2016. godine. Časopis Teater hojte proglasio ga je rediteljem u usponu 2016. godine. Proglašen je i „scenografom i kostimografom godine“. Ersan Mondtag živi u Berlinu. Stvara u hamburškom Talijateatru, u teatru Šaušpil u Frankfurtu, u Pozorištu Maksim Gorki u Berlinu, u Minhener Kameršpile i drugim pozorištima. Predstava Istrebljenje, koju je kreirao u saradnji sa Olgom Bah, prva je njegova režija u Švajcarskoj.

IZVODI IZ KRITIKA

Sneg je krajnje eksplozivna predstava (…) Ersan Mondtag spretno transformiše tek nekoliko odlomaka iz knjige, a čineći to putem koreografije, prikazuje ne samo njihovu lepotu nego i snagu.

Hamburger abendblat

 

Kroz igru svetla i senki, Ersan Mondtag znalački postavlja priču na scenu, nad kojom ona kao da lebdi uz muziku Maksa Andrežjevskog, uzetu iz raznih kulturnih krugova. U mirnim trenucima, kafkijanska atmosfera otuđenosti naročito je lepo dočarana.

Di Velt

 

Kao u nekoj sumornoj simfoniji, razvijaju se narativni motivi i teme. Predstava mladog reditelja Ersana Mondtaga postavlja prava pitanja i gradi atmosferu latentne agresivnosti. Slike fanatizma i nasilja: pred nama se ređa serija brutalnih prizora. Ples mrtvih.

NDR.de

 

Ersan Mondtag pristupa romanu kao kamenolomu, odakle odlama razne teme, a svoj rad usredsređuje na potragu za odgovorima na osnovna pitanja o nastanku društava (…) Mondtag to pretvara u snažne prizore.

SWR

 

Povezane teme