Jan Fabr (Antverpen, 1958) smatra se jednim od najinovativnijih i najsvestranijih umetnika današnjice u oblasti performansa, pozorišta i vizuelnih umetnosti. No, njegov krajnji modus izražavanja čine njegovi tekstovi. Počeo je da eksperimentiše sa jezikom i granicom između književnih tekstova i drugih umetničkih formi još kao veoma mlad. To se najbolje vidi u njegovim Noćnim dnevnicima, koji čitaocu pružaju jedinstven uvid u način razmišljanja mladog umetnika.

Uhvativši u zamku noć sa svim svojim uzbudljivim intenzitetom, Jan Fabr u Noćnim dnevnicima slavi i maštu i instinkt. Njegovi „noć lice“ i „mesec maska“ pojavljuju se u raznim oblicima, a um mu je u svakom času budan u ovoj poetskoj zbirci snova, noćnih mora i fantazija. Fabr nas mami u svoj svet u kojem vodi bitku za konačnu lepotu i prikuplja svoju prošlost kako bi napisao scenario svoje budućnosti. Noćni dnevnici pružaju jedinstven, nelakiran pogled na nesputanu umetničku praksu.

Posle prvog Noćnog dnevnika (1978-1984), sada je objavljen i drugi Noćni dnevnik (1985-1991). I njegov raniji zapis, kao i ovaj zreliji rad, proizvodi su Fabrovih razmišljanja i opsesija. Oni ne samo što nude teme i filozofska pitanja što fasciniraju autora već i jasno pokazuju da je život koji se živi do krajnjih granica žestok i pun uživanja, kao i da on može doneti raskošan, ali ponekad i maglovit doživljaj čiste lepote.

Preporuka za svakog ko bi radije prosto spavao noću, ali ko takođe želi da upozna čoveka iza umetnika.

De Morgen