Knjiga Uvod u pozorišnu režiju autora Kristofera Inesa i Marije Ševcove jeste vrsna teatrološka analiza razvoja uloge pozorišnog reditelja, kao i različitih žanrovskih operacija pri rediteljskom postupku. Autori Ines i Ševcova u stručnoj javnosti svrstani su među najznačajnije savremene teatrologe.

U ovoj vrednoj knjizi, čiji izdavač je jedan od vodećih izdavača naučne literature (Cambridge University Press), Ševcova i Ines detaljno, s velikom pažnjom i uz mnoštvo zanimljivih podataka, analiziraju tradicionalne postavke u antičkom grčkom teatru, uspon modernog reditelja, pa pojavu reditelja koji insistira na teatralizaciji, ili reditelja epskog teatra; zatim proučavaju reditelja koji je autor totalnog pozorišta, reditelja koji vodi ansambl i sa njim radi više godina, da bi završili pregled sa savremenom pojavom rediteljâ-saradnikâ koji neguju primenjeno pozorište. U ovoj knjizi se detaljno, pažljivo i iscrpno prati put reditelja od antičkog grčkog pozorišta do Jaroslava Freta i njegovog teatra „ZAR“.

Autori Ines i Ševcova s velikim poznavanjem i poštovanjem profesije, i uz obilje retkih podataka, otkrivaju nam uzbudljiv put razvoja pozorišne režije u Evropi i Severnoj Americi. U knjizi je navedeno i obrađeno preko 50 svetskih reditelja, a osvetljeni su njihov rad i specifičnost žanrovskog delovanja. Knjiga Uvod u pozorišnu režijuje vredna teatrološka studija ne samo o nastanku i razvoju pozorišne režije već i o promenama u tehnici glume, kao i o promeni same uloge gledaoca u pozorištu. Smatramo da je ova knjiga nezaobilazno štivo i neophodan udžbenik za sve pozorišne reditelje, glumce, scenografe i kostimografe, pozorišnu publiku i, svakako, studente.

Ivana Vujić Kominac, urednica knjige (edicija Teorija/ Tekst / Izvođačke umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu), pozorišna rediteljka, red. prof. Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, šef Laboratorije izvođačkih umetnosti na FDU