DOGAĐAJ – BITEF (1967–2017)

Video-prezentacija se u formi fragmentarnog, kolažnog foto-prikaza razvija iz same umetničke koncepcije BITEF-a, koji od osnivanja 1967. godine podržava i značajno učestvuje u promociji novih svetskih umetničkih i kulturalnih tendencija, te aktuelnih teatarskih vrednosti. Odgovara prepoznatljivo bitefovskoj heterogenoj, dinamičnoj i otvorenoj repertoarskoj orijentaciji, koja je opstajala u različitim, podjednako zanimljivim i značajnim istorijskim periodima i koji su svi obuhvaćeni ovim projektom. Po svom sadržaju, predstavlja svojevrstan oblik kulturno-društvenog komentara, s ciljem i da ukaže na vrednost i potrebu dokumentarističkog otkrivanja duha vremena u kome (se) Festival stvara. Istovremeno, bivajući uvek u potrazi za autentičnim foto-dokumentom onog najuzbudljivijeg, najekstremnijeg ili najličnijeg u radu svake trupe/izvođača koji učestvuje na festivalu, fotografska umetnost na BITEF-u ostaje, kao i sam festival, uvek veoma tragalačka i avangardna.

Video-prezentacijom DOGAĐAJ - BITEF (1967-2017) u Parizu će od 6. do 20. septembra biti predstavljena bogata tradicija jedne od najznačajnijih srpskih manifestacija, ali i presek savremene umetnosti u Evropi, istovremeno najavljujući 51. izdanje BITEF-a.

Ono što nam se sada događa i u čemu učestvujemo različito je od naše pozicije pre pet, tri ili dve decenije. A sve je i dalje u živoj polemici.

V. B.