Sumnjiva lica

Sumnjiva lica je program edukacije mladih pozorišnih kritičara, u organizaciji Udruženja pozorišnih kritičara i teatrologa Srbije. Projekat ima za cilj da, s jedne strane, obrazuje novu generaciju pozorišnih kritičara i pruži im mogućnost da se kritikom bave profesionalno i, sa druge, da stvori novi prostor za kritičko promišljanje pozorišta, njegove društveno-političke uloge i odnosa između publike i umetnika.

Program je započet u maju ove godine, uz učešće devet mladih kritičara. Odlasci u pozorište praćeni su svakodnevnim radionicama kritike; polaznici su imali priliku da pišu o predstavama mladihi renomiranih umetnika, nastalim prema domaćim i evropskim klasicima, u nezavisnoj produkciji i produkciji subvencionisanih pozorišta.

Ista grupa kritičara okupiće se ponovo na poziv Bitefa, gdeće u okviru pratećeg programa festivala svakodnevno pisati kritike o predstavama iz selekcije za festivalski blog. Prateće radionice baviće se specifičnostima kritičarskih projekata koji potiču „iznutra“- u ovom slučaju iz samog festivala o kome će polaznici pisati - kao i kulturološkim, društvenim i političkim dimenzijama međunarodnih festivala u kontekstu kritike. Mladi kritičari će takođe steći iskustvo pisanja o predstavama „dugog trajanja“, kao i pisanja od danas za sutra - uz kratke rokove karakteristične za profesionalnu kritiku.

Sumnjiva lica su Ivona Janjić, Đorđe Kosić, Borisav Matić, Marija Milovanović, Milica Petrović, Irena Plaović, Mina Stanikići, Andrej Čanji.

Mentor projekta je Bojana Janković.

 

Bojana Janković je diplomirala pozorišnu režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu i završila master studije iz performansa na univerzitetu Goldsmiths u Londonu. Pozorišnom kritikom prvobitno se bavila u okviru časopisa Teatron (2005-2013). Jedna je od inicijatora projekta Critical Interruptions, koji se bavi kritikom novih pozorišnih formi; piše za onlajn i štampane publikacije. Bavi se performansom u okviru dua There There; njene predstave i instalacije prikazivane su i izlagane širom Velike Britanije, uključujući Museum of London i Tate Modern/Tate Exchange. Gostujući je predavač na Royal Central School of Speech and Drama u Londonu.

Program Sumnjiva lica u organizaciji Udruženja pozorišnih kritičara i teatrologa Srbije, deo je projekta Kritičarski karavan koji podržava Ministarstvo kulture i informisanja.