Одржана друга централна конференција за медије поводом 51. Битефа

Данас, 1. септембра у 12 часова је у Скупштини Града Београда одржана друга конференција за медије поводом 51. Битефа који ће се одржати под слоганом „Epic Trip“ од 22. до 30. септембра на којој су се обратили новинарима Милош Латиновић, директор Битеф театра, Иван Меденица, уметнички директор Битефа, Axel Dittman, амбасадор СР Немачке, Frank Baumann, директор Гете института у Београду, Philippe Guex, амбассадор Швајцарске, Срђан Шапер, оснивач I&F McCann Групе.


На конференцији је представљен целокупан програм фестивала са нагласком на представама из Немачке и Швајцарске и позоришни спектакл „Олимп“, спонзори и пријатељи 51. Битефа, Битеф благајна, фестивалски центар и нови сајт Битефа.

 
Конференцију је отворио директор Битеф театра Милош Латиновић изразима захвалности свима који су подржали фестивал уз посебну захвалност Секретаријату за културу Града Београда и Министарству културе и информисања Републике Србије, установама уз чију подршку овај међународни фестивал постоји више од пола деценије. Такође се захвалио амбасадама СР Немачке и Швајцарске, Гете институту у Београду, спонзору фестивала I&F McCANN Grupi, пријатељима фестивала компанији Coca Cola Hellenic Србија, TeleGroup, Телеком Србија, уз чију подршку се реализује Битеф ове године.


Његова екселенција Axel Dittman, амбасадор СР Немачке у Србији, изнео је своје запажање да све оно што је најбоље у немачким позориштима може да се види у Београду на Битефу, захваљујући селекцији Ивана Меденице. Тако ће у оквиру главног програма бити приказана представа немачког редитеља Ерсана Мондтага, Снег. Слично је и запажање амбасадора Швајцарске, Philippe Guex-а, да Битеф из године у годину доводи у Београд првокласне светске представе, промовишући вредности дијалога, толеранције и отворености. Његова екселенција је изразио задовољство што амбасада Швајцарске подржава продукцију Битефа и Концерттеатра из Берна, чија ће представа Истребљење, редитеља Ерсана Мондтага свечано затворити фестивал. Такође, охрабио је српске уметнике позивом да дођу и наступају у Швајцарској.


Frank Baumann, директор Гете института у Београду, осврнуо се на младог немачког редитеља, звезде у успону Ерсана Мондтага, рођеног у Берлину, а турског порекла, који је виђен на бројним позориштима у Немачкој и Швајцарској, а који у Београд доноси Снег, комад писан по роману Орхана Памука. Милош Латиновић је додао да се нада да ће редитељ стећи пуну међународну афирмацију након гостовања на Битефу.  


Срђан Шапер, оснивач I&F McCann групе, надахнуто је говорио да је Битеф синоним за Београд, симбол Београда и енергије која постоји овде, која повезује Исток и Запад, и која може да повеже неке нити који су раксинуте и учини да Београд буде неизбежна тачка у свету културе, уметности и стваралаштва.
 
Уметнички директор Битефа, Иван Меденица, истакао је да је из сарадње са господином Шапером дошао до вредног закључка да су креативно и маркентиншко промишљање једног фестивала две стране истог новчића. Према његовим речима, програм овогодишњег Битефа презентује позоришну културу немачког говорног подручја. У осврту на Ерсана Мондтага, истакао је да Битеф узима на себе да овом талентованом редитељу понуди ширу међународну видљивост, јер ће Битеф бити и стециште многих директора међународних позоришних фестивала. Мондтаг припада радикалном и циничном позоришту треш поетике, али са једним младалачким сензибилитетом.

 
У оквиру Битефа у Ректорату Универзитета уметности одржаће се међународна трибина, која ће теоријски да контекстуализује главни програм фестивала. И ове године одржавају се традиционални пратећи програми фестивала. Битеф на филму ове године ће изостати у досадашњем облику, али овом сегменту фестивала биће посвећена трибина на којој ће бити речи о позоришту и дигиталним медијима и која ће показати шта је овај део програма донео претходних година. Пратећи програми овогодишњег Битефа су Битеф полифонија, фестивал у фестивалу, Битеф библиотека где ће се представити тротомно издање Антологије савремене немачке драме од 1945-2008. У оквиру ShowcaseБитеф ће се на један дан преселити у Суботицу, и то ће бити својеврсни Epic trip, јер ће се играти три представе за један дан. Радионица позоришне критике „Сумњива лица“, под менторством Бојане Јанковић, младе критичарке, донеће увиде и критике представа на блогу Битефа.
 
Велика међународна промоција Битефа уследиће 13. септембра у Културном центру Србије у Паризу изложбом плаката свих издања Битефа. На промоцији ће говорити, између осталих, и Жорис Лакост, прошлогодишњи добитник Награде публике и Специјалне награде „Јован Ћирилов“ за представу Свита бр. 2.  У КИС-у у Паризу, такође ће се се кроз панел дискусију и видео презентацију, приказити пола века трајања овог јединственог међународног позоришног фестивала - моста Истока и Запада.


Милош Латиновић је представио и предфестивалске промотивне активности на које Вас позивамо међу којима су ОЛИМПИОНИЦА - БИТЕФ за појести уз подршку пријатеља фестивала Макси Супермаркети, у суботу 2. септембра на Цветном тргу од 11 до 14 часова, која ће пружити увид у антички театар и трпезу богова, дружење се наставља на Битеф Дионизијама у КЦ Граду у понедељак 4.9. од 19 часова у овиру Деликатесног понедељка, и последње загравање за фестивал нас очекује 15.9. на Тога Партију у Bitef Art Cafe Summer Stage-у.


Представљен и нови bitef.rs који прати не само нове позоришне већ и нове дигиталне тенденције, фестивалски центар који ће од 11. до 30. септембра бити смештен у простору бившег Еуросалона, на Андрићевом венцу, и Битеф благајна која је од данас почела са радом на Позоришту на Теразијама.
 

Фестивал су традиционално подржали Секретаријат за културу Града Београда и Министарство културе и информисања Републике Србије. Такође фестивалу је традиционално пружила подршку  Амбасада СР Немачке у Београду и Гете Институт Београд, као и Амбасада Швајцарске у Београду у сарадњи са фондацијом Прохелветиа.

Битефу се ове године придружује спонзор фестивала I&F McCann Група. Подршку фестивалу пружили су пријатељи фестивала, компанија Coca Cola Hellenic Србија, ИТ компанија TeleGroup и Телеком Србија. Ове године значај Битефа су препознали пријатељи Битефа Maxi supermarketi, UniCredit Bank, TV5Monde, TESLA, DM drogerie markt Srbija, Forma Ideale  и многи други.