Održana konferencija za medije uoči 51. Bitefa

Poštovani,

Sa zadovoljstvom vas obaveštavamo da će se 51.Bitef pod sloganom Epic Trip održati od 22-30. septembra.

Tim povodom, danas 19.09. održana je  konferencija za medije pred svečano otvaranje u Festivalskom centru (Andrićev venac 2) na kojoj  je predstavljen celokupni program festivala, žiri i gosti festivala, partneri i prijatelji 51.Bitefa, kao i informacije o radu i pratećim programima u Festivalskom centru.

Na konferenciji su govorili Ivan Medenica umetnički direktor Bitefa, Miloš Latinović direktor Bitef teatra, Slavica Hinić PR menadžerka, Anđelka Janković marketing direktorka, Miško Milojević, zamenik glavnog i odgovornog urednika Kulturno-umetničkog programa RTS.

Ivan Medenica predstavio je glavni program festivala, na kome će se naći predstave iz Belgije, Velike Britanije, Slovenije, Irana, Nemačke, Švajcarske i Srbije, sa naglaskom na svečano otvaranje festivala 23. septembra u 18 časova u Sava centru predstavom Olimp: u slavu kulta tragedije - predstava od 24 sata, i sadržajima koje će publika moći da koristi tokom trajanja ovog 24-časovnog spektakla u takozvanom Bitef gradu: Sleeping zona, Food zona, Bitef biblioteka... Gledaoci će moći da uživaju u isceljujućim zvucima muzike kao i da rade jogu tokom jutarnjeg buđenja u relaks-kreativnom programu ``Sensa zone``. Ukoliko budete morali da pošaljete hitne mejlove, moći ćete da to uradite u Biznis kutku koji je opremio TESLA, napunite telefone i "uhvatite" bežični internet u MTS kutku, učestvujete u kvizu zanimljivih činjenica koji priprema TeleGroup i osvojite IT poklone u TeleGroup QuizIT  korner-u, i pratite tok predstave na ekranima koji će biti postavljeni u foajeu. Publika će dobiti sinopsis sa svim numerama i tačnim trajanjima delova predstave, iako je Medenica naglasio da predstava treba da se vremenski iskusi, radi potpunog doživljaja, sa posebnim naglaskom na spektakularni početak i poslednje sate predstave koje ne treba propustiti. Bašta Sava Centra, sa pratećim Di-džej nastupima, biće otvorena za posetioce. Medenica se osvrnuo i na druge prateće programe festivala među kojima je i Bitef Polifonija - kao integralno interaktivno scensko dešavanje u trajanju od 24 sata.

Zamenik glavnog i odgovornog urednika Kulturno-umetničkog programa RTS, reditelj Miško Milojević, predstavio je novinarima da će RTS raditi direktan prenos predstave Olimp i sva dešavanja u  Sava centru tokom 24 sata, što će predstavljati poseban kuriozitet televizijskog prenosa pozorišne predstave koja traje 24 sata, a koju otvara BITEF.  Ovaj događaj će se u kontinuitetu emitovati na Trećem programu RTS-a od 23. septembra u 18.00 do 24. septembra u 18.00 časova, i takođe će se taj signal emitovati i na više punktova u foajeu Sava Centra.

Na konferenciji je predstavljen i međunarodni  žiri 51. Bitefa: Marija Ševcova, predsednica žirija, profesor dramskih i pozorišnih umetnosti na Goldsmits koledžu univerziteta u Londonu, Margareta Sorensen pozorišna i plesna kritičarka, spisateljica, istraživač, Ivana Sajko, hrvatska spisateljica, dramaturškinja i rediteljka nastanjena u Berlinu, Draško Adžić, kompoziror za pozorište, film i televiziju, autor muzike za preko trideset pozorišnih predstava u Srbiji i regionu, Igor Koruga,  umetnik u oblasti izvođačkih umetnosti (ples i koreografija), član je organizacije Stanica - Servis za savremeni ples u Beogradu.

Nakon konferencije, otvorena je  izložba fotografija KORAI, vizuelnog umetnika Koste Đurakovića, koju će posetioci moći da pogledaju do završetka festivala 30. septembra. Vizuelni izraz Koste Đurakovića je stilski čvrst i kompaktan, a njegove radove povezuju motivi: ženska figura, često naga, izostanak kolorita i naglasak na velrima, dramatični kontrast, osmišljene mizanscenske kompozicije, slavljenje žene, duhovne snage, insistiranje na klasičnom doživljaju lepog.

Festivlski centar radiće tokom festivala svakoga dana od 10-19 časova, u okviru koga posetioce očekuju mnogobrojni prateći programi : Promocije knjige u okviru Bitef Biblioteke, radionica pozorišne kritike, Tribina Bitef na filmu i mnogi drugi...

Bitef tim se zahvalio mnogobrojnim sponzorima i prijateljima  koji su podržali festival sa svim pratećim aktivnostima.