Одржана конференција за медије уочи 51. Битефа

Поштовани,

Са задовољством вас обавештавамо да ће се 51.Битеф под слоганом Epic Trip одржати од 22-30. септембра.

Тим поводом, данас 19.09. одржана је  конференција за медије пред свечано отварање у Фестивалском центру (Андрићев венац 2) на којој  је представљен целокупни програм фестивала, жири и гости фестивала, партнери и пријатељи 51.Битефа, као и информације о раду и пратећим програмима у Фестивалском центру.

На конференцији су говорили Иван Меденица уметнички директор Битефа, Милош Латиновић директор Битеф театра, Славица Хинић ПР менаџерка, Анђелка Јанковић маркетинг директорка, Мишко Милојевић, заменик главног и одговорног уредника Културно-уметничког програма РТС.

Иван Меденица представио је главни програм фестивала, на коме ће се наћи представе из Белгије, Велике Британије, Словеније, Ирана, Немачке, Швајцарске и Србије, са нагласком на свечано отварање фестивала 23. септембра у 18 часова у Сава центру представом Олимп: у славу култа трагедије - представа од 24 сата, и садржајима које ће публика моћи да користи током трајања овог 24-часовног спектакла у такозваном Битеф граду: Sleeping зона, Food зона, Битеф библиотека... Гледаоци ће моћи да уживају у исцељујућим звуцима музике као и да раде јогу током јутарњег буђења у релакс-креативном програму ``Sensа зоне``. Уколико будете морали да пошаљете хитне мејлове, моћи ћете да то урадите у Бизнис кутку који је опремио ТЕСЛА, напуните телефоне и "ухватите" бежични интернет у MTS кутку, учествујете у квизу занимљивих чињеница који припрема TeleGroup и освојите IТ поклоне у TeleGroup QuizIТ  корнер-у, и пратите ток представе на екранима који ће бити постављени у фоајеу. Публика ће добити синопсис са свим нумерама и тачним трајањима делова представе, иако је Меденица нагласио да представа треба да се временски искуси, ради потпуног доживљаја, са посебним нагласком на спектакуларни почетак и последње сате представе које не треба пропустити. Башта Сава Центра, са пратећим Ди-џеј наступима, биће отворена за посетиоце. Меденица се осврнуо и на друге пратеће програме фестивала међу којима је и Битеф Полифонија - као интегрално интерактивно сценско дешавање у трајању од 24 сата.

Заменик главног и одговорног уредника Културно-уметничког програма РТС, редитељ Мишко Милојевић, представио је новинарима да ће РТС радити директан пренос представе Олимп и сва дешавања у  Сава центру током 24 сата, што ће представљати посебан куриозитет телевизијског преноса позоришне представе која траје 24 сата, а коју отвара БИТЕФ.  Овај догађај ће се у континуитету емитовати на Трећем програму РТС-а од 23. септембра у 18.00 до 24. септембра у 18.00 часова, и такође ће се тај сигнал емитовати и на више пунктова у фоајеу Сава Центра.

На конференцији је представљен и међународни  жири 51. Битефа: Марија Шевцова, председница жирија, професор драмских и позоришних уметности на Голдсмитс колеџу универзитета у Лондону, Маргарета Соренсен позоришна и плесна критичарка, списатељица, истраживач, Ивана Сајко, хрватска списатељица, драматуршкиња и редитељка настањена у Берлину, Драшко Аџић, композирор за позориште, филм и телевизију, аутор музике за преко тридесет позоришних представа у Србији и региону, Игор Коруга,  уметник у области извођачких уметности (плес и кореографија), члан је организације Станица - Сервис за савремени плес у Београду.

Након конференције, отворена је  изложба фотографија КОРАИ, визуелног уметника Косте Ђураковића, коју ће посетиоци моћи да погледају до завршетка фестивала 30. септембра. Визуелни израз Косте Ђураковића је стилски чврст и компактан, а његове радове повезују мотиви: женска фигура, често нага, изостанак колорита и нагласак на велрима, драматични контраст, осмишљене мизансценске композиције, слављење жене, духовне снаге, инсистирање на класичном доживљају лепог.

Фестивлски центар радиће током фестивала свакога дана од 10-19 часова, у оквиру кога посетиоце очекују многобројни пратећи програми : Промоције књиге у оквиру Битеф Библиотеке, радионица позоришне критике, Трибина Битеф на филму и многи други...

Битеф тим се захвалио многобројним спонзорима и пријатељима  који су подржали фестивал са свим пратећим активностима.