FoNet/Aleksandar Levajković

FoNet/Aleksandar Levajković

Orden umetnosti i književnosti u rangu viteza uručen je juče 20.09. u ambasadi Francuske Jovanki Višekruni Janković, Ivanu Medenici i Milanu Saviću. Ova priznanja u rangu viteza umetnicima je, u ime ministarke kulture Francuske, dodelio otpravnik poslova francuske ambasade u Beogradu Nikola Faj. On je podsetio da se ovom ceremonijom ukazuje čast muzici i pozorištu, jer su to struke i ujedno strasti onih kojima orden uručuje.

Nikola Faj je na početku ceremonije dodele vrednih priznanja predstavio laureate čitajući njohove biografije.

Jovanka Višekruna Janković, osnivač i umetnički direktor Art Link festivala, zahvalila se na vrednom priznanju, naglasivši da je lepo biti u društvu u kome su danas najtraženiji umetnici sveta i i značajni umetnički poslanici. 

Teatrolog, umetnički direktor Bitefa i profesor na FDU-u  Ivan Medenica izjavio je da Francuskoj vraća ono što je od nje naučio i dobio. Medenica se zahvalio svojoj porodici, istakavši da mu je život pre dve godine poverio vrlo važnu misiju da sačuva jedan od najznačajnijih festiivala u kojem se razmenjuju srpska i ostale svetske kulture - Bitef. Orden je posvetio svima sa kojima je stvarao Bitef u poslednje dve godine, ali i njegovim osnivačima, takođe frankofilima, Miri Trailović i Jovanu Ćirilovu. Govoreći o ovom umetniku Nikola Faj je istakao da je porodica Ivana Medenice negovala jake veze sa Francuskom.

- Vaši otac i majka, ali i njihovi roditelji, živeli su u Parizu, veze sa Francuskom su dakle jedna porodična priča. Vi ste takođe preveli i kapitalno delo francuskog savremenog pozorišta „U samoći pamučnih polja” Bernar-Marija Koltesa. Taj komad je toliko tanano napisan i višeznačan da ste radeći na njemu zadovoljili svoju želju za prevođenjem, ali nadam se da će doći dan kada će vas neko novo savremeno francusko pozorišno delo vratiti na put prevođenja - istakao je Faj. 

Saksofonista, profesor,  osnivač i umetnički direktor Festivala „Belgrade Saxperience” Milan Savić naglasio je da svi dobitnici imaju isti cilj - promociju kulture i kvaliteta. Savić je izjavio da su saksofonisti vezani za Pariz, grad u kojem je patentiran saksofon i da mu je velika  čast da baš od francuskog Ministarstva kulture dobije ovo priznanje.

 

Svečanosti u Franskoj ambasadi prisustvovali su brojni predstavnici javnog života u Srbiji.