FoNet/Aleksandar Levajković

FoNet/Aleksandar Levajković

Oрден уметности и књижевности у рангу витеза уручен је јуче 20.09. у амбасади Француске Јованки Вишекруни Јанковић, Ивану Меденици и Милану Савићу. Ова признања у рангу витеза уметницима је, у име министарке културе Француске, доделио отправник послова француске амбасаде у Београду Никола Фај. Он је подсетио да се овом церемонијом указује част музици и позоришту, јер су то струке и уједно страсти оних којима орден уручује.

Никола Фај је на почетку церемоније доделе вредних признања представио лауреате читајући њохове биографије.

Јованка Вишекруна Јанковић, оснивач и уметнички директор Арт Линк фестивала, захвалила се на вредном признању, нагласивши да је лепо бити у друштву у коме су данас најтраженији уметници света и и значајни уметнички посланици. 

Театролог, уметнички директор Битефа и професор на ФДУ-у  Иван Меденица изјавио је да Француској враћа оно што је од ње научио и добио. Меденица се захвалио својој породици, истакавши да му је живот пре две године поверио врло важну мисију да сачува један од најзначајнијих фестиивала у којем се размењују српска и остале светске културе - Битеф. Орден је посветио свима са којима је стварао Битеф у последње две године, али и његовим оснивачима, такође франкофилима, Мири Траиловић и Јовану Ћирилову. Говорећи о овом уметнику Никола Фај је истакао да је породица Ивана Меденице неговала јаке везе са Француском.

- Ваши отац и мајка, али и њихови родитељи, живели су у Паризу, везе са Француском су дакле једна породична прича. Ви сте такође превели и капитално дело француског савременог позоришта „У самоћи памучних поља” Бернар-Марија Колтеса. Тај комад је толико танано написан и вишезначан да сте радећи на њему задовољили своју жељу за превођењем, али надам се да ће доћи дан када ће вас неко ново савремено француско позоришно дело вратити на пут превођења - истакао је Фај. 

Саксофониста, професор,  оснивач и уметнички директор Фестивала „Белграде Saxperience” Милан Савић нагласио је да сви добитници имају исти циљ - промоцију културе и квалитета. Савић је изјавио да су саксофонисти везани за Париз, град у којем је патентиран саксофон и да му је велика  част да баш од француског Министарства културе добије ово признање.

 

Свечаности у Франској амбасади присуствовали су бројни представници јавног живота у Србији.