Kraj za Bitef na filmu

26. septembra u 18 časova, u Festivalskom centru na Andrićevom vencu, održana je tribina povodom najstarijeg pratećeg programa Bitef festivala - Bitef na filmu. Na tribini govorili su publicista Vesna Bogunović, teoretičarka umetnosti i medija, umetnička sekretarka i šefica arhive Bitefa, dok je o odnosu filma i teatra govorila dr Ivana Kronja, teoretičarka filma i Andrea Ada Lazić, TV i pozorišna rediteljka, koja je uz Miška Milojevića, režirala 24-satni prenos spektakularnog početka ovogodišnjeg Bitefa. Ovaj program živeo je u okviru Bitefa pune četiri decenije, a njegova selektorka Vera Konjović oprostila se od njega i objasnila zašto Bitef na filmu više nije moguć. Tribinu je moderirala Sanja Glovacki.

„Publika se osula, a bez publike nema i ne treba da bude Bitefa na filmu.“ - rekla je Vera Konjović i istakla da je došlo vreme u kojem su gotovo svi sadržaji dostupni i gde će publika radije gleda u svoje telefone nego u ono što se dešava na sceni.

Selektorka je govorila o prvim koracima ovoga programa, 1976. godini, desetom rođendanu Bitefa i godini kada je sve počelo - Bitef na filmu tada kao „slavljenički prilog“ festivalu. Ovaj program nastao je kao ideja Mire Trailović i Jovana Ćirilova povezivanja filmova i teatra.

„Zaklopila sam mapu. Sa zadovoljstvom sam konstatovala da je jedan segment Bitefa - Bitef na filmu, sa uspehom obavio svoj zadatak. Nije svaki kraj tužan.“  Ovim rečima je Vera Konjović zatvorila jedno veliko poglavlje Bitef festivala.