Крај за Битеф на филму

26. септембра у 18 часова, у Фестивалском центру на Андрићевом венцу, одржана је трибина поводом најстаријег пратећег програма Битеф фестивала - Битеф на филму. На трибини говорили су публициста Весна Богуновић, теоретичарка уметности и медија, уметничка секретарка и шефица архиве Битефа, док је о односу филма и театра говорила др Ивана Кроња, теоретичарка филма и Андреа Ада Лазић, ТВ и позоришна редитељка, која је уз Мишка Милојевића, режирала 24-сатни пренос спектакуларног почетка овогодишњег Битефа. Овај програм живео је у оквиру Битефа пуне четири деценије, а његова селекторка Вера Коњовић опростила се од њега и објаснила зашто Битеф на филму више није могућ. Трибину је модерирала Сања Гловацки.

„Публика се осула, а без публике нема и не треба да буде Битефа на филму.“ - рекла је Вера Коњовић и истакла да је дошло време у којем су готово сви садржаји доступни и где ће публика радије гледа у своје телефоне него у оно што се дешава на сцени.

Селекторка је говорила о првим корацима овога програма, 1976. години, десетом рођендану Битефа и години када је све почело - Битеф на филму тада као „слављенички прилог“ фестивалу. Овај програм настао је као идеја Мире Траиловић и Јована Ћирилова повезивања филмова и театра.

„Заклопила сам мапу. Са задовољством сам констатовала да је један сегмент Битефа - Битеф на филму, са успехом обавио свој задатак. Није сваки крај тужан.“  Овим речима је Вера Коњовић затворила једно велико поглавље Битеф фестивала.