Проглашене награде 51. Битефа - Гран При за представу Олимп: у славу култа трагедије - представа од 24 сата

Представом  „Истребљење” младог немачког редитеља турског порекла Ерсана Мондтага на Великој сцени Народног позоришта завршен је 51. Битеф одржан под слоганом Епиk Трип од 22. до 30. септембра.

Од шесточасовне представе Quizoola!, која је најавила овогодишњи фестивал, 24-часовне представе фламанског редитеља Јан Фабра „Олимп” која је свечано отворила фестивал и ништа мање гламорозних представа „Библија, први покушај”, Царство небеско”, „Снег” и  „(Са)слушање”, публика је у девет дана фестивала и 40 позоришних сати, у главној селекцији могла да  погледа представе и светске уметнике из Белгије, Словеније, Велике Британије, Србије, Немачке, Ирана и Швајцарске.

Своју одлуку међународни жири у саставу:  Марија Шевцова (председница жирија), Маргарета Соренсен, Ивана Сајко, Драшко Аџић и Игор Коруга, објавио је у београдском ресторану „Папалада“.

Гранд приx „Мира Траиловић“ за најбољу представу у целини према одлуци жирија припала је представи „Олимп - у славу култа трагедије, представа од 24“ сата у режији чувеног фламанског редитеља Јан Фабра.

Специјална награда „Јован Ћирилов“ додељена је представи  „(Са)Слушање“, редитеља  Амир Резе Кухестанија.

Срђан Шапер, оснивач I&F McCann Групе, у име оних који су Битеф подржали саопштио је награду публике. Према одлуци публике представа „Олимп - у славу култа трагедије, представа од 24 сата” освојила је  4,73 процената гласова публике.

Приликом проглашења награде Шапер је изјавио: „Овогодишње „Епско путовање“ још једном нас је уверило колико је Битеф заслужан за промоцију Београда као важног центра позоришне уметности, али и места које може да окупи људе различитог промишљања, слободе духа и нових тенденција. Врло ми је драго да смо ове године подржали Битеф као и сви они који су купили карте, одгледали сјајне позоришне комаде и гласали за  најбољу представу. Битеф је био и биће симбол Београда, а сви ми који га пратимо и подржавамо залог смо да ће то тако и бити. “

 Политикин жири у саставу Батић Бачевић, уредник Културне рубрике Политике, Ана Тасић, театролошкиња, критичарка Политике; Борка Голубовић Требјешанин, новинарка Културне рубрике Политике; Ива Милошевић, позоришна редитељка и Дијана Милошевић, редитељка и оснивачица ДАХ театра, једногласно је одлучио је да се овогодишња награда Политике, 40. пут по реду,  за најбољу режију на 51. Битефу додели представи „Олимп - у славу култа трагедије, представа од 24 сата” у режији чувеног фламанског редитеља Јан Фабра.

Жири, гости Битефа, новинари и Битеф тим уживали су у свечаној атмосфери затварања 51. Битеф фестивала уз функ звуке „Soul Kitchen” бенда и атмосфери домаћина клуба „Папалада”.

Фестивал су традиционално подржали Секретаријат за културу Града Београда и Министарство културе и информисања Републике Србије.  Битефу се ове године придружио спонзор фестивала  I&F McCann група.  Подршку фестивалу пружили су пријатељи фестивала, компанија Coca Colа Hellenic Србија,  ИТ компанија Telegroup и Телеком Србија. Ове године значај Битефа су препознали пријатељи Битефа MAXI Супермаркети UniCredit Банкa, ТВ5Монде, ТЕСЛА, ДМ дрогерие маркт Србија, Форма Идеале  и многи други.

Било је ово једно сјајно битефовско путовање! 

Видимо се на 52. Битефу 2018. године!