Autori tri knjige: dr Ivan Medenica, teatrolog i pozorišni kritičar, redovni profesor na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, umetnički direktor Bitefa, dr Darko Lukić, teatrolog i dramski pisac, redovni profesor na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, i dr Milan Mađarev, teatrolog, reditelj i dramski pedagog, predavač na Visokoj školi strukovnih studija za obrazovanje vaspitača u Kikindi.

Moderatorka: Irena Ristić

Otvaranjem, autori, učesnici i publika 18. Bitef polifonije uvode se u koncept, teme i događanja koja su u fokusu ovogodišnjeg programa. Dijalog sa tri autora o tri knjige pokretač je zajedničkog traganja za različitim pozorišnim formama otvorenosti i participacije, kako za one koji ga izvode tako i za one koji su njegova publika. Tragedija inicijacije ili nepostojani princ Ivana Medenice, podsticaj je za preispitivanje „univerzalne egzistencijalne situacije“ ulaska u svet odraslih, punoletstva, prava na glas, sudbinu u zajednici i odgovornost za zajednicu. Pitanje participacije mladih u svetu novih pozorišnih tendencija simbolički je vezano i za „punoletstvo“ Bitef polifonije u okviru pratećih programa Bitefa. Uvod u primijenjeno kazalište. Čije je kazalište? Darka Lukića, pokrenuće pitanje programskog koncepta otkrivanja i podrške nevidljivim izvođačima i publici, kao i ukazivanja na participativne pozorišne prakse. Kreativna drama - proces stvaralaštva u Škozorištu Milana Mađareva otvara pitanje trajanja i razvoja inovativnih, kreativnih i participativnih praksi iz kojih je proistekla i Bitef polifonija.

Uvod u dijalog započinje performansom INICIJACIJA 18 koji kao inspiraciju koristi knjigu Tragedija inicijacije ili nepostojani princ. U performansu učestvuju: Đorđe Živadinović Grgur, Jovan Zdravković, Marko Panajotović, Nikola Pavlović, Uroš Novović i Rastko Vujisić. Autor: Boris Čakširan sa učesnicima. Muzika i kostimi: BCH

U dijalogu, oslanjajući se na iskustva iz teorije i prakse pozorišta participacije, učestvuju dr Milena Dragičević Šešić (Fakultet dramskih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu), dr Vladimir Krušić (Hrvatski centar za dramski odgoj HCDO), Sead Đulić (Centar za dramski odgoj CDO BiH) i Ljubica Beljanski-Ristić (Centar za dramu u edukaciji i umetnosti CEDEUM).

Kraj ovog događanja posvećen je neposrednoj praksi i mogućnosti uključivanja prisutnih u radionice-prezentacije različitih igara, vežbi i scena iz arsenala Forum pozorišta, jedne od najpoznatijih formi pozorišta participacije.  Voditelji radionica: Aleksandra Jelić, Demir Mekić, Miroslav Nikolić i Vera Erac sa saradnicima i prijateljima - aktivnim forumovcima.